facebook tracking

Därför jobbar Volvoteknikerna två på en lyft

 

volvoverkstad.jpg

”Två på en lyft” har inneburit stora förändringar för Volvoteknikerna på Upplands Motor. Det är en del av VPS, Volvo Personal Service och ett radikalt annorlunda sätt att arbeta på en serviceverkstad.

Volvo började införa VPS för några år sedan. Men det är inte många verkstäder i Sverige som är certifierade än, speciellt inte bland de större. Vi har infört VPS på tre av våra stora anläggningar. Både Kista och Uppsala är certifierade och Hammarby Sjöstad är på gång. 


Det här är Volvo Personal Service (VPS)

I korthet grundas VPS på tre delar:

 • PST – personlig servicetekniker
 • Lean – kontinuerlig förbättring
 • Multi-skilled team 

En personlig servicetekniker tar hand om allt från att boka in kunden, ta emot bilen, utföra servicejobbet, leveransen och faktureringen. En verkstad måste ha PSTer för att få införa de två andra delarna i VPS.

Lean-principerna medför stora förändringar för en verkstad som inför VPS. Den designas för att arbetet ska flyta så smidigt som möjligt; specialbyggda skåp, standardiserade arbetsstationer, slangar från taket osv. Läs mer om skillnaderna här: En titt på insidan – Så här jobbar teknikerna på Upplands Motors Volvoverkstäder

Centralt i VPS är sättet att planera och organisera arbetet. Istället för att arbeta individuellt som tekniker så ingår du i ett team


Som på en tandläkarmottagning
På Upplands Motors stora Volvoanläggningar jobbar idag 21 PSTer. De arbetar i tre team med sju personer i vardera team. I varje team arbetar sedan tre grupper med två personer i varje (därav namnet ”två på en lyft”) plus en extraresurs som är obokad. Andon som det kallas på japanskt ”lean-språk”.

Teamen jobbar efter fasta start- och stopptider, som på en tandläkarmottagning. Lyckas man inte hålla en stopptid kan man antingen få hjälp av andra i teamet som hunnit klart eller flytta bilen till Andon.

Genom att jobba två och två krymper ledtiderna och servicetiden blir mycket kortare. Ofta kan den till och med halveras.  


”Du kan lyckas på ett sätt som inte var möjligt förr”
Att arbeta i team innebär att teknikerna hjälps åt och lär sig av varandra. Inom ett team finns all kompetens; exempelvis för felsökningar, större jobb som motor- och växelbyten, AC-kompetens, el-kunskap och mekaniskt kunnande.

Det betyder att du kan komma in som tekniker på Volvoverkstaden utan någon längre erfarenhet och lära dig på jobbet. Viss mekanisk bakgrund bör du ha men du kan exempelvis komma från en annan bransch eller direkt från skolan.  

”Genom att jobba i team kan du utvecklas snabbt och lyckas på ett sätt som inte var möjligt förr när du arbetade själv som mekaniker”, säger Thomas Landberg, verkstadschef för Volvo på Upplands Motor i Uppsala.  

Han menar att de viktigaste egenskaperna är driv, engagemang och intresse. Samt laganda och öppenhet för förändringar eftersom ständig förbättring är en viktig del av arbetssättet.


En unik arbetsmiljö
Att införa VPS är ett stort förändringsarbete och vi på Upplands Motor ser det som att bygga en ny kultur. Man behöver få uppleva de positiva effekterna i praktiken och över tid för att ”köpa” konceptet.

Kista är den Upplands Motor-anläggning som varit VPS-certifierad längst. Det finns en tydlig stolthet hos t.f. verkstadschef Fredrik Högberg när han beskriver Volvoverkstaden och arbetsmiljön;

”Flera av dem som var mest skeptiska initialt är idag väldigt positiva till det nya arbetssättet. Det är så rent och fräscht som det går att få i en bilverkstad. Och det finns en styrka i att inte vara själv. Att jobba i par, med ett helt team att luta sig tillbaka på, ger mindre stress.”

I filmen ”Två på en lyft” berättar våra medansvariga berättar om det nya sättet att jobba.

Vill du veta mer om hur det är att arbeta i bilbranschen, på Upplands Motor eller på ett visst bilmärke? Connecta med oss

 

Lediga jobb hos oss

Connecta med oss för att hålla dig uppdaterad med nya jobb.

Jobbar du redan på Upplands Motor?

Var med i rekryteringen och hitta din nästa kollega!

email
@upplandsmotor.se
 • Alexander Sjöberg
 • Andre Shahan
 • Åsa Dahlqvist
 • Binyam Tekeste
 • Erik Fahlgren
 • Henrik Halter
 • Jesper Lindbom
 • Joakim Lindh
 • Johanna Näyhä
 • Karin Stålhandske
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor